Dziś propozycja na lekki obiad. Krucha tarta z marchewką, groszkiem i porem, podana ze świeżą bazylią.
Składniki (na blaszkę 20x30cm):
- 250g mąki pszennej
- 150g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki wody
- sól, pieprz, oregano
- 3 marchewki
- 1 por
- groszek z puszki
- świeże listki bazylii
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, wodę i szczyptę soli, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 20min. Marchewki i por obrać, pokroić, poddusić ok. 10min. na patelni, dodać odsączony groszek, przyprawić. Ciasto wykleić na blaszce wysmarowanej margaryną, wyklejając także brzegi, ponakłuwać. Podpiec w piekarniku w temp. 200ºC do zarumienienia, ok. 15min. Na tartę wyłożyć warzywa, posypać przyprawami. 2 jajka roztrzepać ze szklanką mleka, zalać warzywa. Piec jeszcze ok. 20min. Podawać z listkami bazylii.
Wiosennie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńkolorowa i smakowita:)
OdpowiedzUsuńach szkoda że do wiosny tak długo jeszcze :) tarta wyglada smakowicie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńna talerzach tak pięknie i wiosennie, a za oknem nadal zimno i szaro;( dopóki wiosna do nas nie przyjdzie musimy się ratować takimi optymistycznymi daniami
OdpowiedzUsuń