czwartek, 17 lutego 2011

Wiosenna tarta z listkami bazylii

Dziś propozycja na lekki obiad. Krucha tarta z marchewką, groszkiem i porem, podana ze świeżą bazylią.




Składniki (na blaszkę 20x30cm):

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz, oregano
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • groszek z puszki
  • świeże listki bazylii
Masło posiekać z mąką, dodać jajko, wodę i szczyptę soli, zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 20min. Marchewki i por obrać, pokroić, poddusić ok. 10min. na patelni, dodać odsączony groszek, przyprawić. Ciasto wykleić na blaszce wysmarowanej margaryną, wyklejając także brzegi, ponakłuwać. Podpiec w piekarniku w temp200ºC do zarumienienia, ok. 15min. Na tartę wyłożyć warzywa, posypać przyprawami. 2 jajka roztrzepać ze szklanką mleka, zalać warzywa. Piec jeszcze ok. 20min. Podawać z listkami bazylii.


4 komentarze:

  1. ach szkoda że do wiosny tak długo jeszcze :) tarta wyglada smakowicie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. na talerzach tak pięknie i wiosennie, a za oknem nadal zimno i szaro;( dopóki wiosna do nas nie przyjdzie musimy się ratować takimi optymistycznymi daniami

    OdpowiedzUsuń