Muffinki jak zwykle pyszne, a przy tym szybkie i niezawodne. Tym razem w wersji migdałowej. Przepis znaleziony tutaj.
Składniki (na 12szt.):
- 280g mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 115g cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 85g masła lub margaryny
- 2 łyżki kakao
- olejek migdałowy
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt migdałowy. Zawartość naczyń wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części, do jednaj dodać kakao, wymieszać. Do formy wyłożonej papilotkami, nakładać na zmianę - po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Piec około 20 minut w temp. 200ºC. Dowolnie dekorować.
jakie piękne!
OdpowiedzUsuńwyglądają niebywale uroczo ;]
Uwielbiam marmurkowe wypieki, są piękne :D
OdpowiedzUsuńAle zawsze kojarzyły mi się z dużym ciastem - a tutaj takie śliczne marmurki w mniejszym formacie ;-)