Jestem zdania, że jak już coś przygotowywać to od podstaw samemu. Dlaczego więc nie upiec chlebków pita? To wcale nie jest trudne, a efekt spodoba się konsumującym. Szybko, kolorowo i przepysznie. Polecam.
Składniki (na 4 pity):
Chlebek:
- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- 40g świeżych drożdży lub 7g suchych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajko do posmarowania + 1 łyżka sezamu
Dodatki:
- 300g piersi kurczaka
- oliwa do smażenia
- 2 pomidory
- 2 ogórki małosolne lub konserwowe
- 1 cebula czerwona
- kilka liści sałaty
- przyprawa do gyrosa, pieprz, papryka
Sos:
- 2 łyżki keczupu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 0,5 ogórka małosolnego lub konserwowego
- sól, pieprz
Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić na elastyczną masę, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Podzielić na cztery części, z każdej formować kulę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć, zostawić chwilę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 200ºC. przez ok. 15min.
Mięso umyć, pokroić w cienkie paski, przyprawić i usmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą. Pomidory, ogórki i cebulę pokroić. Wymieszać keczup z majonezem i musztardą, dodać zblenderowanego ogórka, przyprawić do smaku. Do przekrojonych chlebków nakładać dodatki i sos.
takie cos mogłabym jeść na okrągło...;):) pyszniutko wygląda
OdpowiedzUsuńO, mniam! Zjadłabym z chęcią!!!
OdpowiedzUsuńTeż zamierzam się wziąć za ich upieczenie, ale jeszcze nie nadszedł ich czas ;)
OdpowiedzUsuń