poniedziałek, 30 maja 2011

Pita z gyrosem

Jestem zdania, że jak już coś przygotowywać to od podstaw samemu. Dlaczego więc nie upiec chlebków pita? To wcale nie jest trudne, a efekt spodoba się konsumującym. Szybko, kolorowo i przepysznie. Polecam.




Składniki (na 4 pity):


Chlebek:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml ciepłej wody
  • 40g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko do posmarowania + 1 łyżka sezamu

Dodatki:

  • 300g piersi kurczaka
  • oliwa do smażenia
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki małosolne lub konserwowe
  • 1 cebula czerwona
  • kilka liści sałaty
  • przyprawa do gyrosa, pieprz, papryka

Sos:

  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 0,5 ogórka małosolnego lub konserwowego
  • sól, pieprz
Składniki na ciasto wymieszać i wyrobić na elastyczną masę, zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Podzielić na cztery części, z każdej formować kulę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczyć, zostawić chwilę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w 200ºC. przez ok. 15min. 
Mięso umyć, pokroić w cienkie paski, przyprawić i usmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą. Pomidory, ogórki i cebulę pokroić. Wymieszać keczup z majonezem i musztardą, dodać zblenderowanego ogórka, przyprawić do smaku. Do przekrojonych chlebków nakładać dodatki i sos. 

3 komentarze:

  1. takie cos mogłabym jeść na okrągło...;):) pyszniutko wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. O, mniam! Zjadłabym z chęcią!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zamierzam się wziąć za ich upieczenie, ale jeszcze nie nadszedł ich czas ;)

    OdpowiedzUsuń