poniedziałek, 23 maja 2011

Makowy puch

Lekkie ciasto makowe z bitą śmietanką i owocami, tak proste, a na pewno posmakuje każdemu. Ja mam ostatnio słabość do biszkoptów makowych, a truskawki to już wręcz mój nałóg. Szybkie i proste do zrobienia. Polecam.



Składniki (na blaszkę 24x24cm):

  • 5 jajek
  • 150g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g maku
  • 400ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • brzoskwinie w puszce
  • kilka truskawek


Białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać, dodać migdały i mak, wymieszać. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temp180ºC, przez ok. 45min., do suchego patyczka. 
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Jeśli ciasto nie będzie od razu podawane, dodać fix dla zachowania właściwej konsystencji. Ciasto przełożyć śmietanką z owocami, wierzch dowolnie dekorować.

5 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ciasto. Pięknie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  2. pieknie wyglada:) i tak kusi, ze chetnie bym sie wprosila:)

    OdpowiedzUsuń
  3. och, jakie ciacho!
    życ nie umierac!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie piękne ciasto. Uwielbiam ma, delikatne biszkoptowe ciasta z masą i owocami, a to jeszcze jest ultra ładnie ozdobione. Super! :)

    OdpowiedzUsuń