Składniki (na blaszkę 24x24cm):
- 5 jajek
- 150g cukru
- 120g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g maku
- 400ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- brzoskwinie w puszce
- kilka truskawek
Białka oddzielić od żółtek, ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać, dodać migdały i mak, wymieszać. Dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180ºC, przez ok. 45min., do suchego patyczka.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Jeśli ciasto nie będzie od razu podawane, dodać fix dla zachowania właściwej konsystencji. Ciasto przełożyć śmietanką z owocami, wierzch dowolnie dekorować.
Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto. Pięknie wygląda!!
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada:) i tak kusi, ze chetnie bym sie wprosila:)
OdpowiedzUsuńoch, jakie ciacho!
OdpowiedzUsuńżyc nie umierac!
jakie piękne ciasto. Uwielbiam ma, delikatne biszkoptowe ciasta z masą i owocami, a to jeszcze jest ultra ładnie ozdobione. Super! :)
OdpowiedzUsuń