piątek, 13 maja 2011

Bułeczki hamburgerowe

Dziś bułeczki idealne do hamburgerów, ale i nie tylko. Apetyczne i mięciutkie, powinny znaleźć się w każdym koszu piknikowym. Proste do zrobienia, a efekt naprawdę smakowity. Przepis znaleziony tutaj.



Składniki (na 8 bułek):

  • 2,5 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sezamu + żółtko + 1 łyżka mleka
Masło roztopić i ostudzić, dodać wodę, mleko, cukier i drożdże wymieszać, pozostawić na 10min. Dodać jajko, połowę mąki i sól, rozmieszać. Stopniowo dodawać resztę mąki, wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto. Starać się nie dodawać zbyt dużo mąki. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części, z każdej formować bułeczkę, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 45min. Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temp200ºC. przez ok. 12-15min. 

3 komentarze: