piątek, 27 maja 2011

Truskawkowe serca dla mam

Wczoraj przypadał Dzień Matki. W takim dniu oczywiście nie mogło zabraknąć słodkiego co nieco, takiego podarunku od serca. Mamom życzę samych pogodnych dni i dużo uśmiechu. Przedstawiam dwa ciasta, na bazie tych samych składników.





Składniki (na 1 ciasto, blaszka w kształcie serca):

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Masa:
  • pół szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 200g masła lub dobrej margaryny
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
Polewa:
  • 60g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki śmietanki
Dodatkowo:
  • 0,5kg truskawek
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, dodać żółtka, ubić. Dodać olej i zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i kakao. Dodawać stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec temp. 180ºC. przez ok. 25min. 


Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzone mleko i mleko w proszku, ciągle ucierając. Zmiksować na gładką masę. 
Upieczone ciasto przekroić na 3 blaty, przełożyć masą zostawiając 1/4 na boki tortu. Nałożyć truskawki. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5min. Margarynę, cukier, kakao i śmietankę rozpuścić na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać. Gotową polewę nałożyć na ciasto, lub udekorować truskawkami.


5 komentarzy:

  1. och, każda mama byłaby zachwycona.
    z głebi serca. dla najważniejszej osoby na świecie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie:
    Iluprocentowa ma być śmietanka?

    Ps. Ładne torciki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmietanka 30 lub 36%, ale kiedy dajemy mało nie jest to tak istotne, z mlekiem też wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń