Jak już się piecze bułeczki hamburgerowe, to jasne jest, że kolejnym krokiem będzie zrobienie domowych hamburgerów. Bułki z ulubionymi dodatkami, na pewno nadadzą się na nie jeden piknik. Polecam.
Składniki (na 8 sztuk):
Mięso:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- kilka zielonych oliwek
- 1 jajko
- bułka tarta
- 3 łyżki musztardy
- pieprz, sól, papryka
- oliwa
Dodatki:
- 8 bułek z sezamem (z tego przepisu lub kupnych)
- kilka listków sałaty
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 8 plasterków żółtego sera
- po 3 łyżki (musztardy, keczupu i majonezu)
Cebulę, ogórka kiszonego i oliwki drobno posiekać, zeszklić na patelni z oliwą. Dodać do mięsa, wymieszać, dodać jajko, musztardę i odrobinę bułki tartej, aby masa nie była za rzadka. Przyprawić do smaku. Mięso podzielić na 8 części, z każdej formować płaskiego burgera (mięso się skurczy więc powinien być nieco większy niż bułka), grillować lub smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą.
Musztardę, keczup i majonez wymieszać, tworząc sos firmowy, jak go nazywa mój brat. Bułeczki przekroić, nakładać kolejne dodatki, przed podaniem podgrzać chwilkę w piekarniku lub mikrofalówce, aby ser się roztopił.
Wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl :)
Aż mi zaburczało w brzuszku :) Pyszne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńale pyszniasto wyglada:) taki domowy jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńPrzepis na piątek :)
OdpowiedzUsuńzrobilam dzis na obiad i nie zawiodlam sie! przepis jest super! Przede wszystkim dodatek oliwek, to wspanialy pomysl, ktory dodaje hamburgerom nowego, glebszego wymiaru. Wyszlo mi jakies 15 klackow sredniej wielkosci. Moj ukochany zajadal sie, az mu sie uszy trzesly (moje trzesly sie jeszcze mocniej:))
OdpowiedzUsuńTheWanisia bardzo się cieszę, że Wam smakowało, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj na kolację!! poprostu hamburgery są przepyszne...pozdrawiam
OdpowiedzUsuń10/10
OdpowiedzUsuń