czwartek, 19 maja 2011

Hamburgery

Jak już się piecze bułeczki hamburgerowe, to jasne jest, że kolejnym krokiem będzie zrobienie domowych hamburgerów. Bułki z ulubionymi dodatkami, na pewno nadadzą się na nie jeden piknik. Polecam.




Składniki (na 8 sztuk):


Mięso:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • kilka zielonych oliwek
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 3 łyżki musztardy
  • pieprz, sól, papryka
  • oliwa

Dodatki:
  • 8 bułek z sezamem (z tego przepisu lub kupnych)
  • kilka listków sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 8 plasterków żółtego sera
  • po 3 łyżki (musztardy, keczupu i majonezu)
Cebulę, ogórka kiszonego i oliwki drobno posiekać, zeszklić na patelni z oliwą. Dodać do mięsa, wymieszać, dodać jajko, musztardę i odrobinę bułki tartej, aby masa nie była za rzadka. Przyprawić do smaku. Mięso podzielić na 8 części, z każdej formować płaskiego burgera (mięso się skurczy więc powinien być nieco większy niż bułka), grillować lub smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą.
Musztardę, keczup i majonez wymieszać, tworząc sos firmowy, jak go nazywa mój brat. Bułeczki przekroić, nakładać kolejne dodatki, przed podaniem podgrzać chwilkę w piekarniku lub mikrofalówce, aby ser się roztopił.

8 komentarzy:

  1. Wygląda baaardzo apetycznie :)
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi zaburczało w brzuszku :) Pyszne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszniasto wyglada:) taki domowy jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobilam dzis na obiad i nie zawiodlam sie! przepis jest super! Przede wszystkim dodatek oliwek, to wspanialy pomysl, ktory dodaje hamburgerom nowego, glebszego wymiaru. Wyszlo mi jakies 15 klackow sredniej wielkosci. Moj ukochany zajadal sie, az mu sie uszy trzesly (moje trzesly sie jeszcze mocniej:))

    OdpowiedzUsuń
  5. TheWanisia bardzo się cieszę, że Wam smakowało, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam dzisiaj na kolację!! poprostu hamburgery są przepyszne...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń