sobota, 11 czerwca 2011

Muffinki marmurkowe

Muffinki jak zwykle pyszne, a przy tym szybkie i niezawodne. Tym razem w wersji migdałowej. Przepis znaleziony tutaj.



Składniki (na 12szt.):

  • 280g mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 115g cukru
  • 2  jajka
  • 250 ml mleka
  • 85g masła lub margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • olejek migdałowy

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, roztopione i ostudzone masło oraz ekstrakt migdałowy.  Zawartość naczyń wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części, do jednaj dodać kakao, wymieszać. Do formy wyłożonej papilotkami, nakładać na zmianę - po łyżce ciemnego i jasnego ciasta. Piec około 20 minut w temp. 200ºC. Dowolnie dekorować.


2 komentarze:

  1. jakie piękne!
    wyglądają niebywale uroczo ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marmurkowe wypieki, są piękne :D
    Ale zawsze kojarzyły mi się z dużym ciastem - a tutaj takie śliczne marmurki w mniejszym formacie ;-)

    OdpowiedzUsuń