czwartek, 19 kwietnia 2012

Sakiewki z porem i serem pleśniowym

Idealna propozycja na lekki obiad. Delikatne naleśniki z aromatycznym farszem. Danie łatwe i szybkie do przygotowania, efekt przepyszny. Polecam. 


Składniki (na 12szt.):
Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
Farsz:
  • 2 średnie pory
  • 1 cebula
  • 40g serka topionego ziołowego lub śmietankowego
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz do smaku

Składniki na ciasto połączyć, zmiksować. Naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Cebulę i białą część pora drobno pokroić, poddusić na patelni przez ok. 5-6min. Po tym czasie dodawać serek topiony, dokładnie wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokruszony ser pleśniowy,  przyprawić do smaku. Tak otrzymane nadzienie nakładać do sakiewek z naleśników, przewiązywać zieloną częścią pora.

4 komentarze:

  1. Wygladaja uroczo! A porowo-serowy farsz musi byc pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to wspaniale i pewno tak samo dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://maxymonium.blogspot.com/2012/04/obiecany-konkurs-urodzinowy-nagrody.html

    OdpowiedzUsuń