wtorek, 3 kwietnia 2012

Muffinki nadziane

Babeczki nadziane budyniem nie są nowością. Jeśli tylko mamy troszkę czasu możemy przygotować je całkowicie domowym sposobem. Przepis znaleziony tutaj. Na dekorowane babeczki zapraszam jutro:)




Składniki (na ok 16szt.):

  • 300g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • 170ml mleka
  • 2 jajka

Dodatkowo:

  • budyń czekoladowy na 0,5l mleka
  • 400ml mleka

Masło roztopić z cukrem, ostudzić. Jajka roztrzepać z mlekiem. Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać w osobnej misce. Połączyć składniki suche i mokre, wymieszać.
Ugotować budyń wg instrukcji na torebce, używając tylko 400ml mleka. Ostudzić.
Foremkę wyłożyć papilotkami, do każdej nakładać po łyżce ciasta, na to łyżka budyniu i znowu ciasto. Piec w temp. 180ºC przez ok. 18-20min.

5 komentarzy:

  1. Rzeczywiście nadziane:) a z daleka myślałam, że to nutella:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie do bloku kokosowego z tego blogu, czy mleko może być odtłuszczone ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, jak najbardziej odtłuszczone też się nadaje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za szybką odpowiedź, bo mam 5 opakowań, a dzieci prosiły mnie bym zrobiła na święta. Świetny blog i genialne przepisy :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje i życzę udanych świątecznych wypieków. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń