poniedziałek, 23 kwietnia 2012

Bagietki

Dziś najprostszy z możliwych przepis na bagietki. Potrzebne będą tylko cztery składniki, aby cały dom wypełnił zapach świeżego pieczywa. Przepis z moimi modyfikacjami, oryginał znaleziony na wspaniałym blogu Evenki, tutaj.

Składniki (na 3-4 szt.):
  • 750g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Do mąki wkruszyć drożdże i zalać wodą, pozostawić na kilka minut. Następnie dodać sól i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 lub 4 części, z każdej uformować bagietkę. Wyłożyć na blaszkę wysypaną mąką, pozostawić na 10-15min. do wyrośnięcia. Następnie naciąć ukośnie bagietki i zwilżyć delikatnie wodą za pomocą pędzelka. Piec w temp. 220ºC przez ok. 30min.

2 komentarze:

  1. Przepiękne bagietki, bardzo apetycznie wyglądają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń