środa, 9 marca 2011

Czekoladki kokosowe

Domowe czekoladki to ciekawy pomysł na podarunek dla bliskiej osoby. W smaku przypominają popularny batonik, ale są zdecydowanie lepsze. Łatwe i szybkie do zrobienia, na pewno wywołają nie jeden uśmiech. Przepis znaleziony tutaj.



Składniki (na ok. 25 sztuk)

  • 200g wiórków kokosowych
  • 100ml kremówki
  • 70g cukru pudru
  • 70g masła
  • kilka kropli rumu lub aromatu rumowego
  • 150g mlecznej lub gorzkiej czekolady

Kremówkę podgrzać z masłem, tak, aby się rozpuściło. Dodać wiórki wymieszane z kokosem i kilka kropli rumu, dokładnie połączyć. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na papierze lub folii aluminiowej przykryć i schłodzić w lodówce minimum przez godzinę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zanurzać w niej kulki. Odłożyć do lodówki, aby czekolada stwardniała.




6 komentarzy:

  1. Blog Dorotki to faktycznie kopalnia pomysłów :)
    A Twoje czekoladki wyglądają bardzo apetycznie. Mimo, że dzisiaj zaczyna się post, a ja sobie obiecałam, że mam szlaban na słodycze to mam ochotę się złamać w postanowieniu i chwycić jedną :)
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. EVE ja też postanowiłam wprowadzić zakaz słodyczy, ale tylko tych niedomowych:) zawsze to jakieś postanowienie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszniutkie:) chetnie siegne po jedna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię domowe słodkie kuleczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. potrafię się oprzeć kupnym czekoladkom, ale tym domowym zdecydowanie :) ślicznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń