poniedziałek, 21 marca 2011

Tort brzoskwiniowy

Łatwy i szybki do zrobienia tort, idealny na słodki prezent dla kogoś wyjątkowego. Polecam.




Składniki (na blaszkę 24x24cm):

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 120g mąki pszennej
  • 195g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego (syropu po owocach w puszce)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • puszka brzoskwiń
  • 200g miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
  • 30g gorzkiej czekolady
  • rurki waflowe

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać cukier i żółtka ciągle miksując. Mąki przesiać z proszkiem, dodawać delikatnie do masy mieszając drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 30min. w 180ºC. Szklankę mleka i soku zagotować z cukrem. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką i aromatem waniliowym. Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. Odłożyć kilka brzoskwiń do dekoracji, pozostałe pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z masą budyniową. Biszkopt dwukrotnie przekroić i przełożyć kremem, masę budyniową nałożyć także na wierzch i boki tortu. Czekoladę roztopić w mikrofalówce i  nałożyć do strzykawki. Delikatnie wyciskać na folię aluminiową i tworzyć czekoladowe ozdoby, schłodzić w lodówce. Wierzch tortu ozdobić pozostałymi brzoskwiniami i czekoladowymi kwiatami. Boki obłożyć rurkami waflowymi.



7 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł z obłożeniem ciasta rurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. juz mi slinka leci na takie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dwukrotnie robiłam krem i zważył się za każdym razem po dodaniu pokrojonych brzoskwiń :( bardzo mnie ten przepis zawiódł :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam, że dopiero odpisuje. Masa może się zważyć jeśli składniki są w różnych temperaturach, ale można ją uratować. Najlepiej podgrzać krem nieco w kąpieli wodnej, wymieszać i do lodówki, po schłodzeniu powinno być idealnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń