Łatwy i szybki do zrobienia tort, idealny na słodki prezent dla kogoś wyjątkowego. Polecam.
Składniki (na blaszkę 24x24cm):
Biszkopt:
- 6 jajek
- 200g cukru
- 3 łyżki wody
- 120g mąki pszennej
- 195g mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka soku brzoskwiniowego (syropu po owocach w puszce)
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli olejku waniliowego
- puszka brzoskwiń
- 200g miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
- 30g gorzkiej czekolady
- rurki waflowe
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać cukier i żółtka ciągle miksując. Mąki przesiać z proszkiem, dodawać delikatnie do masy mieszając drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 30min. w 180ºC. Szklankę mleka i soku zagotować z cukrem. Pozostałe mleko rozmieszać z mąką i aromatem waniliowym. Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia. Odstawić, całkowicie ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce zimnego budyniu. Odłożyć kilka brzoskwiń do dekoracji, pozostałe pokroić w drobniutką kostkę, wymieszać z masą budyniową. Biszkopt dwukrotnie przekroić i przełożyć kremem, masę budyniową nałożyć także na wierzch i boki tortu. Czekoladę roztopić w mikrofalówce i nałożyć do strzykawki. Delikatnie wyciskać na folię aluminiową i tworzyć czekoladowe ozdoby, schłodzić w lodówce. Wierzch tortu ozdobić pozostałymi brzoskwiniami i czekoladowymi kwiatami. Boki obłożyć rurkami waflowymi.
Ale ciekawy ten tort:)
OdpowiedzUsuńJaki on śliczny, wiosenny.
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł z obłożeniem ciasta rurkami :)
OdpowiedzUsuńjuz mi slinka leci na takie pysznosci:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje!:)
OdpowiedzUsuńdwukrotnie robiłam krem i zważył się za każdym razem po dodaniu pokrojonych brzoskwiń :( bardzo mnie ten przepis zawiódł :(
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że dopiero odpisuje. Masa może się zważyć jeśli składniki są w różnych temperaturach, ale można ją uratować. Najlepiej podgrzać krem nieco w kąpieli wodnej, wymieszać i do lodówki, po schłodzeniu powinno być idealnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń