wtorek, 29 marca 2011

Ciasto marchewkowe

Dziś uzależniające wręcz ciasto pełne soczystej marchewki. Szybkie do zrobienia, a przy tym zaskakująco pyszne. 


Składniki (na tortownicę o śr. 24cm):

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4/5 szklanki oleju
  • 275g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400g startej marchwi
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 50g orzechów laskowych lub ziemnych
Krem:
  • 200g serka naturalnego (u mnie Mój ulubiony)
  • 90g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
Olej ubić z cukrem i kakao na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodać delikatnie do masy, zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy, dokładnie połączyć. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec ok. 45min. w temp. 175ºC. Nie sprawdzać patyczkiem, w środku i tak będzie wilgotne.
Serek utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę, nałożyć ją na ciasto. 
Uwagi: Marchewka może być z powodzeniem tarta na "grubych oczkach", wtedy wiórki będą zauważalne w cieście, a w smaku tak samo rewelacja.

4 komentarze:

  1. pysznie wyglądające ciacho, mam na nie ochotę

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jedno z moich ulubionych! marchewkowe z serkiem.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jem je ciągle u córki w UK-do serka koniecznie zapach np waniliowy ,a ostatnio dodała troszkę kremu toffi było cudnie

    OdpowiedzUsuń