Składniki (na tortownicę o śr. 24cm):
Ciasto:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4/5 szklanki oleju
- 275g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 400g startej marchwi
- 1/2 szklanki rodzynek
- 50g orzechów laskowych lub ziemnych
Krem:
- 200g serka naturalnego (u mnie Mój ulubiony)
- 90g miękkiego masła
- 100g cukru pudru
Olej ubić z cukrem i kakao na puszystą masę, dodawać po jednym jajku i dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodać delikatnie do masy, zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy, dokładnie połączyć. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec ok. 45min. w temp. 175ºC. Nie sprawdzać patyczkiem, w środku i tak będzie wilgotne.
Serek utrzeć z masłem i cukrem na puszystą masę, nałożyć ją na ciasto.
pysznie wyglądające ciacho, mam na nie ochotę
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńjedno z moich ulubionych! marchewkowe z serkiem.. :)
OdpowiedzUsuńjem je ciągle u córki w UK-do serka koniecznie zapach np waniliowy ,a ostatnio dodała troszkę kremu toffi było cudnie
OdpowiedzUsuń