wtorek, 26 kwietnia 2011

Mazurek wielkanocny


Tradycyjny mazurek na wielkanocny stół. Pierwszy jaki upiekłam!
Przepis od mojej teściowej.
Polecam!



Składniki (na blaszkę 24x39cm):

Ciasto:
  • 250g margaryny
  • 250g cukru
  • 5 żółtek
  • 400g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 250g masła
  • 0,5l mleka
  • 5 żółtek
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 50g wódki
  • olejek migdałowy
  • płatki migdałów
Polewa:
  • 60g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki śmietanki
Dekoracja:
  • owoce kandyzowane
  • migdały



Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać proszek, żółtka ciągle ucierając. Dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na pół, wykleić na blaszkach wyłożonych papierem. Piec na złoty kolor w temp. 180ºC.
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę i żółtka, wlać na gotujące mleko, chwilkę pogotować do zgęstnienia. Zostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce budyniu. Dodać alkohol i olejek migdałowy do smaku, utrzeć. 
Masę wyłożyć na jeden z placków, posypać płatkami migdałów, przykryć drugim blatem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5min. Margarynę, cukier, kakao i śmietankę rozpuścić na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać. Wyłożyć na ciasto, dowolnie dekorować kandyzowanymi owocami i migdałami.



3 komentarze: