piątek, 8 lipca 2011

Bułeczki na śniadanie

To mój pierwszy raz z bułeczkami tego rodzaju, ale z pewnością nie ostatni. Idea zagniatania ciasta wieczorem i pieczenia rano, tak by podać na śniadanie jeszcze ciepłe jest wspaniała. Przepis znaleziony tutaj. Jak najbardziej polecam!




Składniki (na 12 bułek):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 40g drożdży
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • sezam, mak do posypania

Mąkę pszenną przesiać z ziemniaczaną do miski. Drożdże pokruszyć w miseczce, zasypać cukrem, po chwili powinny się rozpuścić. Do mąki dodać sól, wodę, mleko, olej oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać. Ciasto zagniatać przez ok. 5min., w przypadku klejenia się do rąk, podsypać odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 5min. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez chwilę, uformować kulę i włożyć do miski posmarowanej olejem (lepiej większej, bo ciasto wyrośnie). Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Rano ciasto podzielić na 12 części, z każdej z nich formować bułeczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem, przykryć ściereczką na ok. 20min. do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem lub sezamem. Piec temp. 220ºC. przez ok. 20-25min.

Jak zapleść bułeczkę?
1. Z porcji ciasta uformować niezbyt gruby wałek o długości ok. 20cm.
2. Na środku zrobić pentelkę.
3. Jeden koniec zawinąć od dołu do góry bułeczki, drugi odwrotnie od góry do dołu, końcówki dobrze wcisnąć w środek.
4. Gotowe!


4 komentarze: