Pizze robię dość często zazwyczaj w wersji tradycyjnej z żółtym serem. Ostatnio jednak postanowiłam zastąpić go plasterkami mozzarelli. Efekt okazał się bardzo smaczny, a dodatek świeżej bazylii idealnie podkreślił aromat składników. Z pewnością wrócę jeszcze do takiej kompozycji. Polecam!
Składniki (pizza o śr.35cm):
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 25g drożdży
- 0,5 szklanka wody
- 1,5 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Sos:
- puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki cukru
- bazylia, oregano do smaku
Dodatki:
- 100g wędliny pokrojonej w plasterki
- 100g mozzarelli
- 4-5 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- słoiczek oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
Mąkę przesiać dodać cukier, sól, wodę i olej, wkruszyć drożdże. Ciasto zagniatać przez ok. 10min, im dłużej, tym lepiej. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blaszce wysypanej mąką, można na chwilkę zostawić, by podrosło. Pomidory zblenderować z czosnkiem i cukrem, przyprawić do smaku. Ciasto posmarować tak przygotowanym sosem. Pieczarki i paprykę umyć, pokroić. Mozzarellę odsączyć, pokroić w plasterki. Dodatki wyłożyć na ciasto. Piec w w temp. 220ºC. przez ok. 15min.
Pysznie się prezentuje ;) U mnie też dziś pizza ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego od domowej pizzy :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są pizzy z dodatkiem mozzarelli. Do tego bazylia i nic mi więcej nie potrzeba. Sama myślę o zrobieniu takiej. Wielki plus za sos pod spód na ktory przepis wyjątkowo przypadł mi do gustu.
OdpowiedzUsuńFajne przepisy ogólem u ciebie, a jestem tu pierwszy raz! Będę zaglodać :)
pozdrawiam, Szana :)
Szana, cieszę się że przepis przypadł Ci do gustu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis chce ciebie i twoja pizze
OdpowiedzUsuń