Tym razem szybki przepis na smaczną przekąskę. Ciasto jest wyjątkowo kruche, co dodaje potrawie delikatności. Można podawać na ciepło i zimno, z dowolnym sosem.
Składniki (na 10szt.):
- 300g mąki pszennej
- 200g margaryny
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 5 cienkich parówek
- 5 plasterków żółtego sera
- cebula
- keczup, musztarda
- 1 żółtko do posmarowania
Mąkę, margarynę żółtko i sól zagnieść na ciasto, szybko wyrobić, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 20min. Parówki i plasterki sera przekroić na połowy, cebulę drobno posiekać. Schłodzone ciasto podzielić na 10 części, każdą rozwałkowywać na prostokąt ok. 5x6cm. Na tak przygotowane ciasto nakładać po łyżeczce keczupu i musztardy, na to ser, parówkę i łyżeczkę cebulki. Ciasto zawijać w rulon wokół parówki, tak aby sklejenie pozostawić na spodzie. Układać na blaszce wyłożonej papierem, posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w w temp. 180ºC. przez ok. 20min.
świetny pomysł, muszą być pyszne, jeśli parówki to tylko w kruchym cieście
OdpowiedzUsuńidealne na jakieś party, zrobię jak przyjada goscie, a co! :D
OdpowiedzUsuńProste i pyszne ! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
47 year old Project Manager Murry Siaskowski, hailing from Burlington enjoys watching movies like Blue Smoke and Baton twirling. Took a trip to Historic Centre of Sighisoara and drives a De Dion, Bouton et Trépardoux Dos-à -Dos Steam Runabout "La Marquise". moj link
OdpowiedzUsuń