poniedziałek, 11 lipca 2011

Parówki w kruchym cieście

Tym razem szybki przepis na smaczną przekąskę. Ciasto jest wyjątkowo kruche, co dodaje potrawie delikatności. Można podawać na ciepło i zimno, z dowolnym sosem.


Składniki (na 10szt.):
  • 300g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 5 cienkich parówek
  • 5 plasterków żółtego sera
  • cebula
  • keczup, musztarda
  • 1 żółtko do posmarowania
Mąkę, margarynę żółtko i sól zagnieść na ciasto, szybko wyrobić, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 20min. Parówki i plasterki sera przekroić na połowy, cebulę drobno posiekać. Schłodzone ciasto podzielić na 10 części, każdą rozwałkowywać na prostokąt ok. 5x6cm. Na tak przygotowane ciasto nakładać po łyżeczce keczupu i musztardy, na to ser, parówkę i łyżeczkę cebulki.  Ciasto zawijać w rulon wokół parówki, tak aby sklejenie pozostawić na spodzie. Układać na blaszce wyłożonej papierem, posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec temp. 180ºC. przez ok. 20min.

4 komentarze:

  1. świetny pomysł, muszą być pyszne, jeśli parówki to tylko w kruchym cieście

    OdpowiedzUsuń
  2. idealne na jakieś party, zrobię jak przyjada goscie, a co! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i pyszne ! ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. 47 year old Project Manager Murry Siaskowski, hailing from Burlington enjoys watching movies like Blue Smoke and Baton twirling. Took a trip to Historic Centre of Sighisoara and drives a De Dion, Bouton et Trépardoux Dos-à-Dos Steam Runabout "La Marquise". moj link

    OdpowiedzUsuń