czwartek, 28 lipca 2011

Ciasto jagodowo-borówkowe

Lato w pełni więc jak najbardziej należy korzystać z jego uroków, w tym smakowitych, świeżych owoców. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to bardzo szybko i łatwo możemy przygotować takie właśnie ciasto. Jagody i borówki opadły na spód, ale to nie problem, ciasto jest pyszne. Efekt ten możemy wykorzystać przewracając ciasto do góry nogami i podając tak zwane ciasto odwrócone.



Składniki (na blaszkę 30x25cm):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 150g jagód
  • 150g borówek
  • cukier puder do posypania
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej, mąki z proszkiem, zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać na nią ciasto i wyłożyć owoce. Piec w temp. 180ºC przez ok. 40min. Po ostudzeniu opruszyć cukrem pudrem, lub podać ciasto odwrócone.

A teraz porcja lata z ogrodu mojej mamy:



1 komentarz: