Lato w pełni więc jak najbardziej należy korzystać z jego uroków, w tym smakowitych, świeżych owoców. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to bardzo szybko i łatwo możemy przygotować takie właśnie ciasto. Jagody i borówki opadły na spód, ale to nie problem, ciasto jest pyszne. Efekt ten możemy wykorzystać przewracając ciasto do góry nogami i podając tak zwane ciasto odwrócone.
Składniki (na blaszkę 30x25cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 150g jagód
- 150g borówek
- cukier puder do posypania
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej, mąki z proszkiem, zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać na nią ciasto i wyłożyć owoce. Piec w temp. 180ºC przez ok. 40min. Po ostudzeniu opruszyć cukrem pudrem, lub podać ciasto odwrócone.
A teraz porcja lata z ogrodu mojej mamy:
zjadłabym kawałek takiej pyszności!
OdpowiedzUsuń