wtorek, 4 października 2011

Pierogi 3G

Po długiej nieobecności zapraszam na niebanalne pierogi Gruszka + Gorgonzola + Gouda. Polecam.


Składniki (na 60szt):

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka oleju
Farsz:
  • 4 gruszki
  • 100g gorgonzoli
  • 100g goudy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Gruszki umyć obrać, zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem, odcisnąć sok. Dodać starte na grubych oczkach sery i bułkę tartą, doprawić do smaku. Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść uważając by się nie poparzyć. Rozwałkowywać dość cienko, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, około 2-3 min. od wypłynięcia.

2 komentarze: