wtorek, 29 listopada 2011

Murzynek

Murzynki, które do tej pory miałam okazje skosztować były zazwyczaj ciężkie i wilgotne. Ten przepis jest zupełnie inny. Ciasto jest lekkie i puszyste, co nie odbiera mu ciekawego smaku, dodatkowo przygotowanie jest banalne. Przepis znaleziony tutaj.



Składniki (na tortownicę o średnicy 24cm):

  • 250g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • cukier wanilinowy
  • 5 łyżek wody + 2 łyżki rumu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W rondelku zagotować margarynę z kakao, cukrem, cukrem wanilinowym, wodą i rumem. Dokładnie wymieszać. Odlać 3/4 szklanki na polewę, resztę ostudzić. Do ostudzonej masy dodać mąkę, proszek i żółtka, dokładnie zmiksować. Osobno ubić białka na sztywną pianę, połączyć delikatnie z resztą ciasta. Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 40min. w temp. 180ºC. Ciasto po ostygnięciu polać pozostałą częścią polewy.


3 komentarze: