środa, 27 czerwca 2012

Tort owocowy

Zrobienie właśnie takiego lekkiego, kolorowego tortu miałam w planach od dawna. Idealną okazją okazał się Dzień Ojca. Delikatny biszkopt, w połączeniu ze śmietankowym kremem, a do tego świeże owoce, dał rozpływający się w ustach efekt. 


Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm): 

Biszkopt:

  • 6 jajek 
  • 12 łyżek cukru 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli 
Masa:
  • 500ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% 
  • 250g mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 250g jagód
  • klika truskawek, morela, kiwi
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po łyżce cukru, ciągle ubijając, stopniowo dodać żółtka, zmiksować. Mąki przesiać z kakao, dodawać po trochu do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut (aż do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić na podłogę z wysokości około 50 cm (zapobiega to opadaniu ciasta). Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 2-3min. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, zmiksować (należy pamiętać, aby zbyt długo jej nie ubijać!). Dodać serek mascarpone dokładnie połączyć. Żelatynę delikatnie podgrzać, tak aby się rozpuściła, ochłodzić i dodać do masy, zmiksować. Owoce umyć, odsączyć. Blaty przełożyć 2/3 masy śmietanowej i jagód. Pozostałą część nałożyć na wierzch, udekorować jagodami i pozostałymi owocami. Przed podaniem schłodzić.

6 komentarzy: