środa, 13 czerwca 2012

Tort truskawkowy

Truskawki to moje ulubione owoce i nie ukrywam, że cały rok czekam na te świeże, prosto z krzaczka. Do tego wielu z moich bliskich obchodzi urodziny właśnie w sezonie truskawkowym, więc cóż innego mogłabym dla nich przygotować jak nie delikatny, kremowy tort z truskawkami? Jest po prostu przepyszny, a przygotowanie jest banalnie proste.


Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm): 

  • 5 jajek 
  • 10 łyżek cukru 
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli 
  • 500ml schłodzonej śmietanki 36% 
  • 250g mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 0,5kg świeżych truskawek 

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po łyżce cukru, ciągle ubijając, stopniowo dodać żółtka, zmiksować. Mąki przesiać, dodawać po trochu do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut (aż do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić na podłogę z wysokości około 50 cm (zapobiega to opadaniu ciasta). Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, zmiksować. Dodać serek mascarpone dokładnie połączyć. Truskawki umyć, pokroić. Blaty przełożyć 2/3 masy śmietanowej i truskawek. Pozostałą część nałożyć na wierzch, udekorować. Przed podaniem schłodzić.

6 komentarzy:

  1. Ale ładny :)) Jadłbym!
    Jutro u sb też wstawiam podobny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki na ciasto owszem ale starczają tylko na jeden poziom; co do kremu to porażka.... ubijanie trwa co najmniej 25 min, a i tak się rozpada, no i mega tłusty!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, jeśli chodzi o ciasto, to ja zawsze piekę z tej proporcji i wyrasta ładny wysoki biszkopt. Może masz większą formę? Jeśli tak zwiększ ilość składników. Co do kremu, to bardzo ważne jest, aby śmietanka była dobrze schłodzona, jeśli jest to ładnie się ubija i po dodaniu mascarpone krem osiąga bardzo gęstą konsystencję. Jeśli Ci się rozpadał to z pewnością wina nie schłodzonej śmietanki, albo zbyt długiego ubijania. Tłusty? Dla mnie i tak lepszy niż tradycyjny maślany. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.
    Pojutrze przyjeżdża moja dziewczyna. Chcę jej zrobić taki tort (w zasadzie to jedyny sensowny przepis, jaki znalazłem).
    Mam blaszkę 28 cm i podwoję wszystkie składniki. Lepiej by niczego nie zabrakło.
    Tak więc pojutrze zrelacjonuję doznania. A przy okazji się oświadczę : )
    Rozumiem, że cukier puder idzie do masy i zwykły do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  5. Witaj, jeżeli chodzi o ciasto spokojnie wystarczy użyć proporcję na 8 jajek ( 8 jajek, 16 łyżek cukru, 8 łyżek mąki ziemniaczanej i 8 pszennej, szczypta soli). Składniki na krem jeśli chcesz możesz podwoić, będzie go bardzo dużo. Pamiętaj śmietanka musi być bardzo schłodzona. W takie upały proponuję dodać do masy trochę żelatyny-> rozpuść 3 łyżeczki żelatyny w zimnej wodzie (4-5łyżek) i odstaw na 5min, w tym czasie przygotuj krem, po połączeniu śmietanki ze serkiem, dodaj lekko podgrzaną, ale nie gorącą! żelatynę i ponownie zmiksuj. Jeśli masa byłaby ciągle zbyt rzadka, włóż ją na 5-10min do lodówki, a potem nakładaj na ciasto. Tak, zwykły cukier na ciasto, puder do masy. jeśli tylko mogę jakoś pomóc pisz:) Wspaniały i słodki pomysł na oświadczyny, trzymam kciuki, powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń