wtorek, 23 listopada 2010

Kokosanki

Ciasteczka chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie.
Zaskakująco łatwe i szybkie w przygotowaniu, świetny sposób na wykorzystanie białek.




Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 białka

Margarynę rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać cukier i mleko, ciągle mieszając. Nie dopuścić do zagotowania, wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać, masa będzie bardzo gęsta. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ostudzoną masą kokosową. Formować ciasteczka, piec  temp. 180ºC, na blaszce wyłożonej papierem, aż się przyrumienią.


poniedziałek, 22 listopada 2010

Paszteciki do barszczu

Łatwe i szybkie do zrobienia paszteciki. 
Przepis z moimi zmianami, oryginał znaleziony tutaj.


Składniki:


Ciasto:

  • 500g mąki pszennej 
  • 150g margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Farsz:

  • 700g kiszonej kapusty
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • pieprz, sól

Cebulę posiekać, zeszklić na patelni z olejem, dodać umyte i drobno posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem, chwilkę podusić. Kapustę kilka razy przepłukać, posiekać i gotować, aż będzie miękka. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić. 
Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, podzielić na kilka części. Rozwałkowywać prostokąty na ok. 0,5cm grubości, nakładać farsz wzdłuż dłuższego boku, zwijać w rulon i sklejać brzegi. Kroić na 2-3cm paszteciki. Wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem w  temp. 180ºC na złoty kolor przez ok. 12-15min. 


wtorek, 16 listopada 2010

Piernik

Dzisiaj szaro, ponuro i zimno, 
trzeba było zrobić coś słodkiego na poprawę humoru. 
Wybór padł na piernik przypominający o tym, że coraz bliżej święta!



Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru + cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego

Polewa czekoladowa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie ciągle miksując dodawać mąkę przesianą z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą, na przemian z mlekiem. Pod koniec wlewać stopniowo olej, dodać miód i dżem, zmiksować. Masę wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 50min. w temp. 190ºC. Wierzch posmarować polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofalówce.





poniedziałek, 8 listopada 2010

Czekokubki

Z pewnością wiele osób zna już ten przepis, a jeśli nigdy nie robiliście czekokubków spróbujcie koniecznie! Chrupiąca czekoladowa skorupka
i aksamitne wnętrze dostarczą niesamowitych doznań smakowych. 
Na dodatek deser ten jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, na pewno oczaruje niespodziewanych gości! 
Przepis Nigelli Lawson.




Składniki (na 3 kubeczki 200ml):

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 125g masła lub margaryny + łyżka do wysmarowania kubków
  • 125g gorzkiej czekolady

Jajka roztrzepać z cukrem, dodać mąkę i wymieszać. Kubki wysmarować roztopionym masłem. Czekoladę i 125g masła roztopić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Dodać do masy i wymieszać. Wlać do kubków, piec w  200ºC przez ok. 20 min., tak, aby na wierzchu powstała skorupka, a środek pozostał płynny.

niedziela, 7 listopada 2010

Kremówka


Kremówka zwana przez niektórych napoleonką.
Kruche ciasto przełożone pysznym kremem budyniowym.  
Idealna propozycja do niedzielnej kawy. 
Przepis znaleziony tutaj



Składniki (na blaszkę 25x40cm):

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • cukier puder do posypania

Krem:
  • 3 szklanki mleka 
  • 50g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy 
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części i wykleić nimi blaszki wyłożone papierem, ponakłuwać widelcem. Piec w 200ºC przez ok. 20 min.




Dwie szklanki mleka zagotować z masłem i cukrami. Pozostałe mleko, 2 jajka, budyń waniliowy oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną zmiksować. Wlać do gotującego mleka i jeszcze chwilę gotować do zgęstnienia, uważać, aby nie przypalić. Gorącą masę wyłożyć na ciasto, nakryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Najlepsza na drugi dzień, kiedy placki nieco skruszeją.



piątek, 5 listopada 2010

Babka z białek

Dobry pomysł na wykorzystanie białek, które często zostają po pieczeniu innych ciast. Babeczka jest bardzo smaczna i  łatwa w przygotowaniu. Przepis od mojej babci:)





Składniki:
  • 8 białek 
  • 1,5 szklani cukru
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 kieliszek wódki
  • olejek lub sok cytrynowy
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki maku
  • 2 łyżki kokosu
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki czerwonego kisielu
  • pół słoiczka wydrylowanych wiśni

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier dalej miksując. Na przemian dodawać mąkę z proszkiem i olej, delikatnie miksując. Na koniec wlać wódkę i olejek, wymieszać. Masę podzielić na cztery części.
Do pierwszej dodać 3 żółtka i 3 łyżki mąki, zmiksować.
Do drugiej mak i kokos. 
Do trzeciej 1 łyżkę kakao.
Do ostatniej 2 łyżki kisielu.
Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto w kolejności białe, makowe, kakaowe, wiśnie, owocowe. Ja zrobiłam w innej kolejności, gdzie mak był na spodzie, moim zdaniem za bardzo się spiekł, więc lepiej go tam nie dawać. Piec ok. 45min. w 190ºC. Po ostudzeniu polukrować.


wtorek, 2 listopada 2010

W-Z

Przepyszna klasyka! Ciasto nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne.
Proste w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakujące smakiem. 
Przepis z moimi zmianami, oryginalny znaleziony tutaj.



Składniki (na blaszkę 24x39cm):

Ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 300g cukru
  • 6 jajek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 400ml mleka
  • słoik dżemu wiśniowego

Masa:
  • 750ml śmietanki 30%
  • cukier puder
  • 3 łyżeczki żelatyny

Polewa:
  • 60g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki śmietanki lub jogurtu naturalnego


Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać na przemian mąkę przesianą z sodą i kakao, mleko,połowę dżemu, roztopioną i ostudzoną margarynę, ciągle miksując. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 50min. w 180ºC. 
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Śmietankę ubić, dodać cukier puder do smaku, na końcu wlać żelatynę i zmiksować. 
Żelatynę na polewę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5min. Margarynę, cukier, kakao i śmietankę rozpuścić na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać.
Ciasto przekroić na dwie części, spód posmarować resztą dżemu, na to wyłożyć ubitą śmietanę. Przykryć druga połową ciasta, polać polewą czekoladową.