czwartek, 21 października 2010

Tarta z budyniem i bananami

Kruche ciasto z aksamitnym środkiem. 
Małe co nieco do kawki.




Składniki (na blaszkę o średnicy 23cm):

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • budyń waniliowy na 1l mleka
  • 3 banany
  • 50g gorzkiej czekolady

Z mąki, masła, żółtka, wody i soli zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30min. Po tym czasie wysmarowaną masłem formę wykleić ciastem i nakłuć je widelcem. Piec w 180ºC przez ok. 25min. Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodając szklankę mleka mniej, lub zrobić swój z tego przepisu. Na dnie ostudzonego ciasta ułożyć pokrojone w plasterki banany, na to wyłożyć ostudzony budyń, a na koniec znowu plastry banana. Całość posypać startą czekoladę. Schłodzić w lodówce.


5 komentarzy: