czwartek, 7 października 2010

Pani Walewska

Ciasto piekłam już kilka razy.
Jest przepyszne, kruche i ładnie wygląda. Z serii gorąco polecam!
Przepis znaleziony tutaj.




Składniki (na blaszkę 25x33cm):


Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • pół szklanki cukru
  • 200g masła lub margaryny

Beza:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej 
  • 200g masła lub margaryny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 żółtka

Ponadto:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 100g płatków migdałowych (w mojej wersji kokos)

Składniki na ciasto wyrobić, zagnieść podzielić na połowę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodawać cukier, ciągle miksując, na końcu wsypać mąkę, delikatnie wymieszać. Na wyłożoną papierem blaszkę wyłożyć połowę ciasta, rozwałkować. Posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie wyłożyć na wierzch połowę masy bezowej, posypać połową płatków. Piec w 175ºC przez ok. 45min. Tak samo przygotować drugi placek, można piec razem w termoobiegu. 



Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając ostudzony budyń i aromat. 


Ostudzone placki przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce. Ciasto najlepsze na drugi dzień, jak doczeka.





2 komentarze: