Dodatek piwa jest niewyczuwalny.
Składniki (na ok. 80 sztuk):
- 0,5kg mąki pszennej
- 1 szklanka piwa
- 2 kostki margaryny
- jabłka
Margarynę najlepiej zamrożoną zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać mąkę, piwo i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowywać cienko na ok. 2mm, wykrawać kółka za pomocą szklanki, nakładać kawałki jabłek i sklejać jak pierożki.
Układać na blaszce (można blisko, bo za bardzo nie rosną), piec w 190ºC na złoty kolor przez ok. 15min. Po ostudzeniu można polukrować.
Układać na blaszce (można blisko, bo za bardzo nie rosną), piec w 190ºC na złoty kolor przez ok. 15min. Po ostudzeniu można polukrować.
Ciekawe te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńfajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie piwa, jabłek i czekoladowego lukru, nie wpadłabym na taką kombinację.
lubię ciasteczkową prostotę..
OdpowiedzUsuńBrr, ale wspomnienia obudziłaś;)
OdpowiedzUsuńhttp://pinkcake.blox.pl/2009/03/Moje-najgorsze-ciasto.html
Dziwne proporcje ma Twoje ciasto.
ojej,
OdpowiedzUsuńjak niewiele składnik kryją.
i wyglądają tak uroczo ;]