niedziela, 31 października 2010

Szarlotka

Kruche ciasto z aromatycznym, cynamonowym nadzieniem.
Przepis znaleziony tutaj.




Składniki (na blaszkę 34x23cm):

  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 8-10 jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z  cytryny
  • bułka tarta 
  • cukier puder 

Mąkę, proszek i cukier wymieszać. Dodać margarynę, posiekać, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić ciasto. Podzielić na pół, schłodzić w lodówce. Jabłka obrać i pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka, dodać wodę, cukier i cynamon, wymieszać i dusić 10min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do jabłek, gotować jeszcze przez 2-3min. Formę wysmarować margaryną i wykleić połową ciasta spód i boki. Podpiec w piekarniku przez ok. 8min. w 180ºC. Wyjąć lekko przestudzić, spód posypać bułką tartą. Nałożyć masę jabłkową, a na wierzch pokruszyć drugą połowę ciasta. Piec ok. 40min., aż powierzchnia ciasta będzie przyrumieniona. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Tak, jak w tytule Twojego bloga : przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka to chyba jedno z niewielu ciast, które nigdy mi się nie znudzą. Krucha i z cynamonem - mogłabym jeść codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń