piątek, 8 kwietnia 2011

Błotny tort ze świnkami

Tym razem tort urodzinowy przygotowany dla Ilony:*
Mocno czekoladowy z dodatkiem trufli i różowych świnek.




Składniki (tortownica o średnicy 23cm):


Biszkopt

  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 12 łyżek cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 20dag cukierków trufli
  • słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Masa cukrowa:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 20ml wody
  • 12,5g glukozy w proszku
  • 1 łyżeczka masła
  • ok. 175g cukru pudru
  • odrobina malinowego kisielu jako barwnik
  • 50g gorzkiej czekolady



Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier ciągle miksując. Dodać żółtka dobrze ubić. Mąki przesiać z kakao i proszkiem, dodawać delikatnie do masy mieszając rózgą lub miksując na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec do suchego patyczka, ok. 40min. w 180ºC.
2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W połowie szklanki mleka rozmieszać mąkę i kakao, następnie wlać do gotującego mleka, chwilkę pogotować. Gotowy budyń ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu, ciągle miksując, schłodzić.
Biszkopt przekroić na 3 równe blaty, odrobinę ciasta pokruszyć, okruchy będą potrzebne do dekoracji ciasta. Na dwa blaty nałożyć dżem brzoskwiniowy na to po 1/3 masy i drobno posiekane trufle. Wierzch tortu posmarować resztą kremu budyniowego, boki obsypać okruszkami z biszkoptu. 
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i pozostawić do napęcznienia. Następnie naczynie z nią postawić nad parą wodną, dodać glukozę cały czas mieszając drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Nie można dopuścić by masa się zagotowała! Ciągle mieszając dodać masło, łyżeczkę kisielu. Dokładnie rozmieszać i zdjąć znad pary, stopniowo dodawać przesiany cukier puder ciągle mieszając (wyrabiając), aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Z tak powstałej masy formować świnki. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, pokryć nią wierzch tortu, tworząc "błotko", w którym należy umieścić świnki. Część czekolady można zetrzeć na tarce i obsypać nią teren poza "błotkiem".


10 komentarzy:

  1. Identyczny tort, oczywiście bez przepisu, był już prezentowany na blogu Taste of Passion.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kubełku smakowy, oczywiście pomysł nie jest mój. Takie słodkie świnki są bardzo popularne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, jestem oczarowana świnkami :)

    Gdzie kupić glukozę? W aptece, czy w supermarketach typu Tesco, Piotr i Paweł też znajdę?

    OdpowiedzUsuń
  4. świnka z brzuszkiem na górze - przeurocza!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gaga, glukozę powinnaś dostać w każdym większym sklepie. Czasami jest przy zwykłym cukrze, innym razem przy dodatkach do pieczenia, kiedyś widziałam nawet na dziale ze zdrową żywnością. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wykonałam biszkopt z podanego przepisu i powstał mi przeokropny zakalec, później był problem z masą, wreszcie ze świnkami... finał zdecydowanie odległy od ślicznego tu obrazka, ale Twojego bloga nie opuszczam bo sporo tu widzę pyszności :) Może następnym razem będę miała więcej szczęścia :)

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  7. Agato, przykro mi, że miałaś tyle kłopotów. Na pewno mimo to wszystkim smakowało przygotowane przez Ciebie ciasto. Biszkopt i masa z tego przepisu wychodzą mi za każdym razem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń