niedziela, 24 października 2010

Metrowiec

Efektowne ciasto z migdałową masą.
Wbrew pozorom wcale nie ma z nim tyle pracy. 
Przepis znaleziony tutaj.




Składniki (na dwie foremki 12x36cm):


Ciasto jasne:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ciasto ciemne:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej odjąć 3 łyżki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masa migdałowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy
  • 250g masła lub margaryny
  • pół słoiczka wydrylowanych wiśni
Polewa czekoladowa:
  • 90g margaryny
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietanki lub jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
Ciasto jasne. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać wodę i olej, ciągle miksując. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodawać stopniowo do masy, delikatnie mieszając. Wlać do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 45min. w 180ºC.
Ciasto ciemne. Przygotować tak samo jak jasne, dodając mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.



Masa migdałowa. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku zmiksować mąkę, wlać do gotującego mleka i pogotować do zgęstnienia.  Dodać olejku do smaku, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo przygotowany budyń, ciągle miksując.
Polewa czekoladowa. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody, odstawić. Margarynę rozpuścić z cukrem, kakao i śmietanką na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać.
Upieczone ciasta pokroić na kromki o grubości ok. 1,5cm. Przekładać masą migdałową, nakładając odsączone wiśnie. Kromki układać na przemian jasne-ciemne. 



Wierzch posmarować masą migdałową i obsypać kawą, lub polać polewą czekoladową.

6 komentarzy:

  1. Fajne, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto,i tak dawno go nie robilam..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam tego ciasta :) Musze namówić teściową, żeby niedługo je przygotowała, bo to u niej jadłam je po raz pierwszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubie metrowca, i tez sie do niego przymierzam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znane i lubiane:)
    dawno nei jadalam chetnie sie poczestuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedys to był hit u mnie...;) dawno nie robiłam tego ciasta a pamiętam ze krem mi bardzo smakował...;)

    OdpowiedzUsuń