piątek, 29 października 2010

Piegusek

Smaczne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Przepis z zeszytu mojej mamy:)




Składniki (na blaszkę o wymiarach 24x39cm):
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • dżem do przełożenia
  • cukier puder

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodać żółtka, ostudzoną, stopioną margarynę, ciągle miksując. Na koniec wsypać mak, mąkę z proszkiem i dodać olejek, dokładnie wymieszać. Piec ok. 35min. w 180ºC. Ostudzony placek przekroić i przełożyć dżemem, wierzch posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Malwinko to ciasto mojego dzieciństwa i pierwsze ciasto jakie upiekłam w życiu:) pyszne jest i dziękuję, ze mi o nim przypomniałaś:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba każda Mama ma w swoim zeszyciku przepis na piegusa. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W zeszycie mojej Mamy też oczywiście jest :)
    I jeszcze czeka na debiut spod mojej ręki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja pieguska piekłam z samych białek. Ciekawa jestem więc smaku tego Twojego. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja mama piekła podobne ciasto. jak ja je mile wspominam.
    pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń