czwartek, 14 października 2010

Wieniec z nadzieniem

Drożdżowy wieniec z pikantnym pomidorowo-orzechowym nadzieniem.
Przepis z moimi zmianami, oryginalny znaleziony tutaj.




Składniki:
Ciasto:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 35g świeżych drożdży
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta oregano, bazylii, chili, pieprzu

Farsz:

  • 2 pomidory
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • natka pietruszki
  • szczypta oregano, bazylii, chili
  • sól, pieprz do smaku


Drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłej wody, cukier i łyżkę mąki, rozmieszać, pozostawić do wyrośnięcia.  Do wyrośniętych drożdży dodać mąkę, resztę wody i oliwę, na końcu sól i przyprawy. Wyrabiać ciasto przez kilka minut, następnie pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. godzinę. 
Przygotować nadzienie, pomidora sparzyć, pokroić w kostkę, dodać posiekane drobno orzechy i czosnek, rozetrzeć. Dodać koncentrat, oliwę, posiekaną natkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. 
Ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt, podsypując mąką. Nałożyć nadzienie, pozostawiając na bokach 2cm paski bez farszu, potrzebne potem, aby skleić wieniec. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, ułożyć na blaszce podsypanej mąką na kształt koła, tak, aby sklejenie było od spodu.


Skleić dwa brzegi rolady, nacinać od zewnątrz co 5cm, zachowując 2cm odstęp od środka. Rozsunąć delikatnie nacięte fragmenty. Pozostawić przykryte ściereczką na ok. 30min. Po tym czasie wierzch posmarować mlekiem i piec w 180ºC ok. 35min.




4 komentarze:

  1. bardzo smakowicie wyglada:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidory z czosnkiem i orzechami...bardzo ciekawe POŁĄCZENIE! pIĘKNY WIENIEC

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, wyszedł mi znacznie gorzej niż na zdjęciach i za słabo go przyprawiłam... ale warto było posmakować czegoś nowego :)

    A.

    OdpowiedzUsuń