poniedziałek, 22 listopada 2010

Paszteciki do barszczu

Łatwe i szybkie do zrobienia paszteciki. 
Przepis z moimi zmianami, oryginał znaleziony tutaj.


Składniki:


Ciasto:

  • 500g mąki pszennej 
  • 150g margaryny
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Farsz:

  • 700g kiszonej kapusty
  • 300g pieczarek
  • 2 cebule
  • pieprz, sól

Cebulę posiekać, zeszklić na patelni z olejem, dodać umyte i drobno posiekane pieczarki, doprawić solą i pieprzem, chwilkę podusić. Kapustę kilka razy przepłukać, posiekać i gotować, aż będzie miękka. Pieczarki połączyć z kapustą, doprawić. 
Mąkę posiekać z margaryną, dodać resztę składników, zagnieść ciasto, podzielić na kilka części. Rozwałkowywać prostokąty na ok. 0,5cm grubości, nakładać farsz wzdłuż dłuższego boku, zwijać w rulon i sklejać brzegi. Kroić na 2-3cm paszteciki. Wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec na blaszce wysmarowanej tłuszczem w  temp. 180ºC na złoty kolor przez ok. 12-15min. 


6 komentarzy:

  1. ooo...wlasnie teraz bym takie cudenko zjadla...wygladaja slinotokowo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadlabym sobie takiego pasztecika, a do tego barszczyk... mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, a ja się z tymi pasztecikami namęczyłam i jakieś mi blade wyszły... ale oczywiście, zjadłam, miałam na trzy posiłki nawet bez barszczu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można je zamrozić i w Święta podgrzać np. w piekarniku? Pozdrawim, Joanna

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, jak najbardziej można je zamrozić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń