wtorek, 16 listopada 2010

Piernik

Dzisiaj szaro, ponuro i zimno, 
trzeba było zrobić coś słodkiego na poprawę humoru. 
Wybór padł na piernik przypominający o tym, że coraz bliżej święta!



Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru + cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego

Polewa czekoladowa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie ciągle miksując dodawać mąkę przesianą z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą, na przemian z mlekiem. Pod koniec wlewać stopniowo olej, dodać miód i dżem, zmiksować. Masę wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 50min. w temp. 190ºC. Wierzch posmarować polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofalówce.





2 komentarze:

  1. ale narobilas mi smaku na takie ciacho:) wyglada bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny piernik, a polewa wygląda zniewalająco :)

    OdpowiedzUsuń