wtorek, 2 listopada 2010

W-Z

Przepyszna klasyka! Ciasto nie za słodkie, wilgotne i aromatyczne.
Proste w przygotowaniu, a jednocześnie zaskakujące smakiem. 
Przepis z moimi zmianami, oryginalny znaleziony tutaj.



Składniki (na blaszkę 24x39cm):

Ciasto:
  • 350g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki kakao
  • 300g cukru
  • 6 jajek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 400ml mleka
  • słoik dżemu wiśniowego

Masa:
  • 750ml śmietanki 30%
  • cukier puder
  • 3 łyżeczki żelatyny

Polewa:
  • 60g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki śmietanki lub jogurtu naturalnego


Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodawać na przemian mąkę przesianą z sodą i kakao, mleko,połowę dżemu, roztopioną i ostudzoną margarynę, ciągle miksując. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z masą. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 50min. w 180ºC. 
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Śmietankę ubić, dodać cukier puder do smaku, na końcu wlać żelatynę i zmiksować. 
Żelatynę na polewę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5min. Margarynę, cukier, kakao i śmietankę rozpuścić na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać.
Ciasto przekroić na dwie części, spód posmarować resztą dżemu, na to wyłożyć ubitą śmietanę. Przykryć druga połową ciasta, polać polewą czekoladową.





2 komentarze: