piątek, 6 maja 2011

Muffinki czekoladowe z żurawiną

Muffinki zna już chyba każdy. Proste i szybkie do przygotowania, a do tego zawsze wychodzą. Idealne dla niespodziewanych gości.




Składniki (na 12 większych muffinek):


Suche:

  • 250g mąki pszennej
  • 175g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g suszonej żurawiny

Mokre:

  • 250ml mleka
  • 100g masła lub margaryny
  • 1 jajko

Czekoladę pokroić w kostkę, wymieszać dokładnie z resztą suchych składników. Masło roztopić, dodać mleko i jajko, można zmiksować. Połączyć składniki suche i mokre, dokładnie mieszając. Masę nakładać do 3/4 wysokości papilotek umieszczonych w formie do muffinek, (ja takiej nie posiadam, dlatego papilotki włożyłam do foremek od babeczek). Piec 15-20min. w temp. 200ºC. Dowolnie dekorować.



4 komentarze: