wtorek, 7 września 2010

Buchciki z powidłami

Kto jeszcze nie piekł tych drożdżowych pyszności niech zaraz się za nie bierze. Bułeczki, pyszne, mięciutkie i ze słodkim nadzieniem. Uroku dodaje sposób podania i możliwość odrywania kolejnych kawałków przez gości. Przepis znaleziony tutaj.


Składniki: (na ok. 16 bułeczek)
  • 500g mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 300ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • 60g margaryny + łyżka do posmarowania
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • dowolne nadzienie (powidła, czekolada, owoce)
  • cukier puder do posypania
Z letniego mleka, cukru, łyżki mąki i pokruszonych drożdży zrobić rozczyn, odstawić na chwilę. Do miski wsypać mąkę, dodać roztrzepane widelcem jajko, sól, rozczyn i na końcu ostudzoną (roztopioną wcześniej) margarynę. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, zagnieść kulę, oprószyć lekko mąką i odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 16-18 kawałków. Ja robię to metodą przez połowienie tj. dzielę na pół, potem każdą połówkę znowu na pół, aż do osiągnięcia pożądanej ilości. Z każdego kawałka zrobić kulkę, którą następnie należy rozpłaszczyć, nałożyć do niej nadzienia i skleić. Tak powstałe bułeczki układać blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić przykryte do wyrośnięcia (ok. 30min., po tym czasie powinny już ładnie do siebie przylegać).


Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztopioną margaryną. Piec w 180ºC przez ok. 28min. Po tym czasie można zostawić jeszcze na 2min. w piekarniku ustawiając grzanie tylko na dolną grzałkę, tak aby spód ładnie się dopiekł. Po upieczeniu wyjąć z blaszki, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz