Smaczne i mięciutkie bułeczki.
Można je przygotowywać z serem, budyniem, dżemem, na co macie ochotę.
Składniki:
- 1/2kg mąki pszennej
- 35g drożdży
- 2/3 szklanki letniego mleka
- 70g cukru
- 2 jajka
- 70g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 250g sera mielonego
- 30g masła
- 1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
- 100g cukru
- 1 łyżka budyniu (śmietankowego lub waniliowego)
- 1-2 żółtka do sklejania i smarowania wierzchu
Z 3 łyżek mąki, łyżki cukru, drożdży i letniego mleka przygotować zaczyn. Postawić go pod przykryciem
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać jajka ubite z cukrem i solą, rozczyn, a na końcu roztopione i ostudzone masło. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkowywać na ok. 0,5-1cm grubości i wycinać szklanką krążki. W połowie krążków zrobić kieliszkiem dziurę. Krążki sklejać za pomocą żółtka, tak, aby ten z dziurką był u góry.
Aby przygotować masę serową, masło utrzeć z serem, dodać żółtko, cukier i budyń, na końcu wymieszać z ubitym białkiem. Tak otrzymane nadzienie nakładać do drożdżówek, można pozostawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia, tuż przed pieczeniem posmarować je żółtkiem z odrobiną mleka. Piec w 200ºC
przez ok. 13 min.
Wyglądają apetycznie:) Lubię takie bułeczki do kawki, rano na śniadanko...poproszę jedną :)
OdpowiedzUsuńchodzą za mną od jakiegoś czasu takie drożdżówki;)
OdpowiedzUsuń