środa, 22 września 2010

Drożdżówki

Smaczne i mięciutkie bułeczki.
Można je przygotowywać z serem, budyniem, dżemem, na co macie ochotę.


Składniki:
  • 1/2kg mąki pszennej
  • 35g drożdży
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 70g masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
Masa serowa:
  • 250g sera mielonego 
  • 30g masła 
  • 1 jajo (żółtko i białko oddzielnie) 
  • 100g cukru 
  • 1 łyżka budyniu (śmietankowego lub waniliowego) 
  • 1-2 żółtka do sklejania i smarowania wierzchu



Z 3 łyżek mąki, łyżki cukru, drożdży i letniego mleka przygotować zaczyn. Postawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać jajka ubite z cukrem i solą, rozczyn, a na końcu roztopione i ostudzone masło. Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, rozwałkowywać na ok. 0,5-1cm grubości i wycinać szklanką krążki. W połowie krążków zrobić kieliszkiem dziurę. Krążki sklejać za pomocą żółtka, tak, aby ten z dziurką był u góry. 


Aby przygotować masę serową, masło utrzeć z serem, dodać żółtko, cukier i budyń, na końcu wymieszać z ubitym białkiem. Tak otrzymane nadzienie nakładać do drożdżówek, można pozostawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia, tuż przed pieczeniem posmarować je żółtkiem z odrobiną mleka. Piec w 200ºC przez ok. 13 min.





2 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie:) Lubię takie bułeczki do kawki, rano na śniadanko...poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chodzą za mną od jakiegoś czasu takie drożdżówki;)

    OdpowiedzUsuń