Uwielbiam ciasta, które łączą w sobie różne smaki, do takich należy z pewnością Królewiec. Kompozycję kruchego ciasta miodowego z delikatnym biszkoptem połączonych słodkim kremem budyniowym, doskonale uzupełnia kwaśny dżem. Na pierwszy rzut oka przygotowanie wydaje się pracochłonne, ale zapewniam nie jest takie, a efekt jest przepyszny! Przepis znaleziony tutaj.
Składniki (blaszka ok. 700cm2):
Placek miodowy:
- 300g mąki pszennej
- 150g margaryny
- 125g cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka sody
- 1 żółtko
Biszkopt:
- 4 jajka
- 150g cukru
- 2 łyżki wody
- 85g mąki pszennej
- 125g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 2 szklanki mleka
- 150g cukru
- cukier wanilinowy
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki ziemniaczanej
- 250g masła lub margaryny
- dżem z czarnej porzeczki do przełożenia
Polewa czekoladowa:
- 60g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki śmietanki
Placki miodowe:
Mąkę przesiać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, wyrównać można rozwałkować. Piec ok. 9min. w 200ºC. Tak samo postąpić z drugą połową.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać cukier i żółtka ciągle miksując. Mąki przesiać z proszkiem, dodawać delikatnie do masy mieszając drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 30min. w 180ºC.
Krem budyniowy:
W połowie szklanki mleka rozmieszać mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami i masłem. Do gotującego mleka wlać rozrobioną mąkę, mieszając gotować do zgęstnienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Polewa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5min. Margarynę, cukier, kakao i śmietankę rozpuścić na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać.
Na placek miodowy nałożyć połowę ciepłego jeszcze kremu budyniowego. Następnie nałożyć biszkopt, który należy wcześniej posmarować z obu stron dżemem. Na biszkopt z dżemem wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Pokryć polewą czekoladową.
Mąkę przesiać z sodą i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę, wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, wyrównać można rozwałkować. Piec ok. 9min. w 200ºC. Tak samo postąpić z drugą połową.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać cukier i żółtka ciągle miksując. Mąki przesiać z proszkiem, dodawać delikatnie do masy mieszając drewnianą łyżką, bądź plastikową szpatułką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem piec przez ok. 30min. w 180ºC.
Krem budyniowy:
W połowie szklanki mleka rozmieszać mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami i masłem. Do gotującego mleka wlać rozrobioną mąkę, mieszając gotować do zgęstnienia. Pozostawić do ostygnięcia.
Polewa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, pozostawić na 5min. Margarynę, cukier, kakao i śmietankę rozpuścić na małym ogniu. Do gotującej masy dodać podgrzaną żelatynę, dobrze wymieszać.
Na placek miodowy nałożyć połowę ciepłego jeszcze kremu budyniowego. Następnie nałożyć biszkopt, który należy wcześniej posmarować z obu stron dżemem. Na biszkopt z dżemem wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Pokryć polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz