poniedziałek, 13 września 2010

Drożdżóweczki grzebienie

Mięciutkie, pyszne drożdżówki, które można przygotować z różnym nadzieniem. Przygotowanie jest nieco pracochłonne, ale biorąc pod uwagę efekt naprawdę warto. Przepis znaleziony tutaj.


Składniki (na 16 drożdżówek):
  • 500g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 70g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 50g masła lub margaryny
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko do posmarowania
  • nadzienie (dżem, masa serowa, budyń, owoce)
Z letniego mleka, cukru, łyżki mąki i pokruszonych drożdży zrobić rozczyn, odstawić na chwilę. Wsypać mąkę do miski, dodać roztrzepane widelcem jajko, sól, rozczyn i na końcu ostudzoną (roztopioną wcześniej) margarynę. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, zagnieść kulę, oprószyć lekko mąką i odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h). Po tym czasie podzielić na 16 części, każdą z nich rozwałkować na kształt prostokątu (ok. 10x15cm). 


W górnej części nakładać nadzienie, dolną ponacinać w grzebień. Część z nadzienie zawinąć do środka dobrze dociskając brzegi, tak aby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Następnie nałożyć ponacinaną część ciasta. 


Drożdżówki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na ok. 30min. pod przykryciem do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Piec w 190ºC przez ok. 18min. 
Po ostygnięciu można polać czekoladą.

1 komentarz:

  1. oj dawno mialam chec na takie grzebienie...np z wisniami...albo na slono...wygladaja apetycznie

    OdpowiedzUsuń