poniedziałek, 20 września 2010

Kruche ciasto z owocami

Bardzo kruche i smaczne ciasto. 
Niewątpliwie jego ogromną zaletą jest także krótki czas przygotowania.
Składniki (na dużą blachę ok. 900cm2):

  • 250g margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce (śliwki, jabłka)

Kruszonka:

  • 90g margaryny
  • 150g mąki pszennej
  • 170g cukru
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka dalej ucierając. Dodać mąki i proszek, dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną masę i delikatnie dodawać do ciasta, mieszając. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać nią ciasto. Piec w 180ºC przez ok. 40min.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz