Bardzo kruche i smaczne ciasto.
Niewątpliwie jego ogromną zaletą jest także krótki czas przygotowania.
Składniki (na dużą blachę ok. 900cm2):- 250g margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce (śliwki, jabłka)
Kruszonka:
- 90g margaryny
- 150g mąki pszennej
- 170g cukru
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka dalej ucierając. Dodać mąki i proszek, dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywną masę i delikatnie dodawać do ciasta, mieszając. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Składniki na kruszonkę zagnieść i posypać nią ciasto. Piec w 180ºC przez ok. 40min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz