poniedziałek, 27 września 2010

Mini rogaliki

Tym razem i ja zabrałam się za modne ostatnio rożki Babci Rózi, w mojej wersji mini rogaliki. Są pyszne, takie malutkie i delikatne. Zdążyłam już zrobić powtórkę z pieczenia, a będzie ich na pewno dużo więcej.
Przepis z Weekendowej Cukierni, znaleziony tutaj.




Składniki (na 64 rogaliki):

  • 100ml letniego mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 150g masła lub margaryny
  • powidła lub gęsty dżem na nadzienie

Z mleka, cukru i pokruszonych drożdży zrobić rozczyn i zostawić na kilka minut do wyrośnięcia, następnie wymieszać z żółtkami. Masę wlać do mąki wymieszanej z masłem (jeśli żółtka są duże, a masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g mąki), zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą. Czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąć po ok. 20 min.),  wyłożyć na omączoną stolnicę i podzielić na 8 części.


Każdą rozwałkować na okrągły placek o 2-3mm grubości, pociąć na trójkąty (każdy krążek na 8), na szerszym końcu nałożyć nadzienie, zwinąć i szczelnie ścisnąć rogi, piec na złoto w 175ºC. Gotowe rogaliki można polukrować, ja nie zdążyłam:)


3 komentarze:

  1. A ja miałam je upiec i nie upiekłam, a szkoda, teraz jak zobaczyłam u Ciebie to mi się znów ich zachciało, może jednak upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne CI wyszły:)A, ze są przepyszne to się zgadzam - u mnie tez migiem zniknęły:)
    Ciepło pozdrawiam życzą Ci samych udanych wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je już kilka razy z synkiem. PYSZOTKA!!!!!

    OdpowiedzUsuń